Dünya nüfusunun hizla artmasi ile yiyecek üretimini arttirma ve kaynaklarinin verimli kullanım yollari arayisi biyoteknoloji için yeni bir alan yaratmıştır. Bu yeni teknolojinin riskleri, gidalarin bu ürünlerden yapilmasi beraberinde birçok tartismayi da getirmıştır. Bu çalışma, üniversite ögrencilerinin genetigi degistirilmis organizma kavramina yaklasimlarini belirlemek amacıyla planlanmis ve yürütülmüstür. çalışmaya gönüllü olarak toplam 423 ögrenci katilmıştır. çalışmaya katilan ögrencilerin %48.7’si kismen, %40.0’i ise genetigi degistirilmis organizmalar hakkinda bilgi sahibi olduğunu belirtmıştır. Ögrencilerin %83.2’si genetigi degistirilmis organizmalarin uzun süreli kullanımlarınin zararli olduğunu, %78.5’i genetigi degistirilmis organizmalarin ekolojik dengeyi bozdu-gunu, %66.7’si genetigi degistirilmis organizmalar hakkinda yeterince bilgilendirilmedigini düsünmektedir. çalışmaya katilanlarin %54.6’si genetigi degistirilmis organizmalar hakkindaki bilgiyi televizyondan edindigini belirtmıştır. Katılımcılarin %79.7’si genetigi degistirilmis organizmali besinler ve dogallari arasında besin değeri açısından fark olduğunu düsünmektedir. Ögrencilerin %65.5 genetigi degistirilmis organizma ile ilgili gelismeleri nadiren takip ettiklerini belirtmıştır. Tüketicinin genetigi degistirilmis organizma hakkindaki egitimlerine önem verilmesinin son derece önemli olduğu düsünülmektedir. diğer yandan her türlü ürünün “genetigi degistirilmis organizma” etiketi tasimasinin ve bu konudaki yaşal düzenlemelerinin ivedilikle tamamlanmasi için çalışmalarin hizlandirilmasi toplum yararina olacaktir.
As the result of a rapid increase of the world population, researchers are using resources more productively, leading to the use of biotechnology in many fields. The risks of using new biotechnology in foods has caused controversy. This study aimed to determine the attitudes of university students on the use of biotechnology and genetically modified organisms. 423 university students voluntarily participated in the study. 48.7% of students indicated they do not have accurate knowledge about genetically modified organisms, while 40.0% said they have accurate knowledge. On the other hand 83.2% of students believed that in long term using genetically modified organisms are harmful and 78.5% said that genetically modified organisms destroy ecological balance. The majority of the students (66.7%) think that they didn’t informed definately. The information source for genetically modified organisms was found on television (54.6%). Most students (79.7%) believed that genetically modified organisms differ in nutritional qualty when compared to natural foods. 65.5% of the students rarely follow developments about genetically modified organisms. It is very important to pay attention to the customers’ propensities about genetically modified organisms and on the other hand, labeling is important to the customer. Food labels should indicate whether food was manufactured using genetically modified organism technology. Studies have to be expedited to inform legislations about genetically modified organisms and the usage of these products