Nisan 2025

Alarm semptomlari üst gastrointestinal maligniteyi öngörmede degerli midir?

Are alarm symptoms valuable in predicting upper gastrointestinal malignancy?

Yazarlar
Sami FIDAN1, Aysenur PIR2, Ceren Konca SEFEROGLU1, Murat ERKUT1, Arif Mansur COSAR1
Kurumlar
Departments of 1Gastroenterology and 2Internal Medicine, Karadeniz Technical University School of Medicine, Trabzon, Turkey
Sayfa Numaraları
1-8
Makale Türü
Özgün Arastirma
Anahtar Kelimeler
Alarm özellikleri, alarm semptomlari, dispepsi, malignite, üst gastrointestinal malignite
Keywords
Alarm features, alarm symptoms, dyspepsia, malignancy, upper gastrointestinal malignancy

Özet

Giris ve Amaç: Alarm semptomlarinin üst gastrointestinal kanserlerini öngörmedeki tanisal faydasi belirsizdir. Çalismamizda, alarm semptomlarinin üst gastrointestinal kanserlerinin tanisinda öngörücü degerini arastirmayi amaçladik. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalismaya, üst gastrointestinal sistem kanserlerine yönelik en az bir veya daha fazla alarm semptomu olan ve özofagogastroduodenoskopi yapilan hastalar dahil edildi. On sekiz yas alti ve 80 yas üstü hastalar çalisma disi birakildi. Hastalar 45 yas alti ve üstü olarak iki gruba ayrildi. Hastalarin demografik özellikleri, basvuru sikayetleri, alarm semptomlari, endoskopi ve patoloji sonuçlari prospektif olarak degerlendirildi. Bulgular: Çalismaya %62,5’i kadin, yas ortalamalari 50,8 ± 15,8 yil olan toplam 325 hasta dahil edildi. En sik görülen alarm semptomlari sirasiyla 45 yas üzeri baslayan dispepsi (%48,6), kilo kaybi (%34,8) ve demir eksikligi anemisi (%31,1) idi. Çalismamizda tamami 45 yas üstünde olan 6’si erkek toplam 8 hastaya (%2,5) malignite tanisi konuldu. Malignite tanisinda sensitivitesi en yüksek alarm semptomlari kilo kaybi (%75) ve demir eksikligi anemisi (%50), spesifitesi en yüksek alarm semptomlari ise palpable abdominal/epigastrik kitle veya anormal lenfadenopati (%96,5) ve üst gastrotintestinal sistem kanamasi (%96,2) idi. Sonuç: Üst gastrointestinal kanserleri öngörmede alarm bulgularinin duyarliligi ve özgüllügü sinirlidir ve risk altindaki popülasyonu tanimlamak için baska yöntemlerin gelistirilmesine ihtiyaç vardir.

Abstract

Background and Aims: The diagnostic utility of alarm symptoms in predicting upper gastrointestinal cancers is uncertain. In our study, we aimed to investigate the predictive value of alarm symptoms in the diagnosis of upper gastrointestinal cancers. Materials and Methods: This prospective observational study included patients with at least one or more alarm symptoms of upper gastrointestinal cancers who underwent esophagogastroduodenoscopy. Patients under 18 years of age and over 80 years of age were excluded. Patients were divided into two groups as under and over 45 years of age. Demographic characteristics, presenting complaints, alarm symptoms, endoscopy and pathology results were evaluated prospectively. Results: A total of 325 patients were included in the study, 62.5% of whom were female, with a mean age of 50.8 ± 15.8 years. The most common alarm symptoms were new-onset dyspepsia over 45 years of age (48.6%), weight loss (34.8%) and iron deficiency anemia (31.1%), respectively. In our study, malignancy was diagnosed in 8 patients (2.5%), 6 of whom were male, and all of whom were over 45 years of age. The alarm symptoms with the highest sensitivity were weight loss (75%) and iron deficiency anemia (50%), while the alarm symptoms with the highest specificity were palpable abdominal/epigastric mass or abnormal lymphadenopathy (96.5%) and upper gastrointestinal bleeding (96.2%). Conclusion: The sensitivity and specificity of alarming features in predicting upper gastrointestinal cancers is limited and other methods need to be developed to define the at-risk population.

Tübitak Ulakbim Crossreff Doi
Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
X
Üye Girişi
Şifremi Unuttum Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Şifremi Gönder
Giriş Yap Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Üye Ol
Şifremi Unuttum Giriş Yap Aktivasyon Linki Gönder
X
Aktivasyon Linki Gönder
Giriş Yap Üye Ol Şifremi Unuttum