Aralık 2018

Kolon polipleri ve diyet ilişkisi

Relationship between colon polyps and diet

Yazarlar
Yasin ŞAHİNTÜRK, Ayhan Hilmi ÇEKİN
Kurumlar
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi, İç Hastalıkları Kliniği, Gastroenteroloji Kliniği, Antalya
Sayfa Numaraları
123-130
Makale Türü
Özgün Araştırma
Anahtar Kelimeler
Kolon polip, diyet, polip boyutu, polip histolojisi, spesifik besin ürünleri
Keywords
Colon polyp, diet, polyp size, polyp histology, specific nutritional products

Özet

Giriş ve Amaç:Diyet alışkanlıkları ve spesifik besin gruplarının kolon polip gelişimi, histolojisi ve boyutları üzerindeki etkisinin aydınlatılması.Gereç ve Yöntem: 2012-2015 yılları arasında kolonoskopi yapılan 1004 hasta beslenme alışkanlıkları yönünden prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar kolon polibi var-yok, kolon polibi olanlar ise hiperplastik-adenomatöz, <1 cm - >1 cm olarak sınıflandırıldı ve gruplar arası diyet alışkanlıklarının farkları incelendi. Bulgular: Çalışmamızda kolon polip gelişmesini; yaş, erkek cinsiyet, kırmızı et ve bulgur tüketimi arttırırken, domates tüketimi azaltmaktadır. Adenomatöz histoloji görülme sıklığı- nı artıran faktörler yaş ve bulgur tüketimi olarak saptanırken; azaltan faktörler ise yumurta ve pirinç tüketimindeki artış olarak saptanmıştır. Kolon polip boyutlarını ise sadece bulgur tüketimindeki artışın etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Kolonda polip gelişimi, adenomatöz histoloji varlığı ve 1 cm’den büyük polip gelişimi şeklinde bu üç kolorektal kanser risk faktörünü de artıran tek besin maddesi bulgur olarak saptanmıştır. Bulgurun tüketim şekli, sıklığı ve kolon kanseri saptanan hastaların geç- miş dönemdeki bulgur tüketimleri ayrıntılı sorgulanmalı ve konuyla ilgili daha ayrıntılı çalışmalar yapılmalıdır.

Abstract

Background and Aims: The aim of this study was to identify the effect of dietary habits and specific nutrient groups on colon polyp development, histology, and size. Materials and Methods: Between 2012 and 2015, 1004 patients who underwent colonoscopy were evaluated prospectively for their dietary habits. Patients were classified according to whether or not they had colon polyps. Patients with polyps were classified as hyperplastic-adenomatous, <1 cm - >1 cm and differences in dietary habits among the groups were examined.Results: In our study, colon polyp development decreased by tomato consumption whereas increasing age, male sex, red meat, and bulgur consumption increased development. While factors increasing the incidence of adenomatous histology were determined as age and bulgur consumption, the decrease was observed after an increase in egg and rice consumption. It was concluded that colon polyp diameter is only affected by bulgur consumption. Conclusion: The only nutrient that increases the risk of developing colonic polyps, which are larger than 1 cm in diameter, and have adenomatous histology, is bulgur. The type and frequency of consumption of bulgur should be questioned in detail, and additional studies on this subject that are more comprehensive should be performed.

Tübitak Ulakbim Crossreff Doi
Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
X
Üye Girişi
Şifremi Unuttum Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Şifremi Gönder
Giriş Yap Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Üye Ol
Şifremi Unuttum Giriş Yap Aktivasyon Linki Gönder
X
Aktivasyon Linki Gönder
Giriş Yap Üye Ol Şifremi Unuttum