Giris ve Amaç: Ortalama trombosit hacmi degisik hastaliklarda çali-silmis olan, basit ölçülebilen bir inflamatuvar belirteçtir. Miyokart enfarktüsü, inme gibi hastaliklarda ortalama trombosit hacminin arttigi,romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi inflamatuvar hastaliklardaise ortalama trombosit hacminin azaldigi gösterilmistir. Bu çalismaninamaci çölyak hastaligi olan hastalarda ortalama trombosit hacmi seviyesinin degisip degismediginin saptanmasi ve glutensiz diyet tedavisi alanhastalarda tani anindaki ortalama trombosit hacmi ile diyet sonrasi ortalama trombosit hacim düzeyleri kiyaslanarak ortalama trombosit hacminin glutensiz diyete uyumun belirlenmesi için bir belirteç olarak kullanilip kullanilamayacaginin saptanmasidir.Gereç ve Yöntem: Eslik edenciddi hastaligi olan ve glutensiz diyete yeterli sekilde uyum göstermeyenhastalar çalismadan çikarildiktan sonra kalan 50 çölyak hastaligi olanhasta (erkek/kadin: 9/41) ve 50 saglikli gönüllü (erkek/kadin: 10/40)çalismaya alindi ve klinik ve laboratuvar degerleri kiyaslandi. Çölyak hastaligi tanisi standart serolojik, endoskopik ve histolojik kriterlere görekonuldu. Glutensiz diyet sonrasi birinci yilda klinik olarak ve serolojik olarak remisyonda olan hastalarin tani anindaki ve diyetten sonraki degerleri de karsilastirildi. Tam kan sayimi hastalardan kan alindiktan sonrakiiki saat içinde Beckman coulter analyzer ile yapildi. Bulgular: Çölyakhastaligi olanlar ile kontrol grubu arasinda ortalama trombosit hacimdüzeyi farkli saptanmadi. Çölyak grubunda da bir yillik diyet sonrasindaortalama trombosit hacmi düzeyinde anlamli bir degisiklik gözlenmedi,ancak diyet sonrasinda tani anina kiyasla hastalarin ortalama trombositsayisi daha düsük izlendi. Sonuç: Bu çalisma göstermistir ki ortalamatrombosit hacim düzeyinin, ne çölyak hastaliginin tanisinda ne de diyeteuyumun bir göstergesi olarak kullanilmasi uygun degildir.
Background and Aims: Mean platelet volume has been studied asa simple inflammatory marker in several diseases. Some studies havereported that mean platelet volume increases in myocardial infarctionand cerebrovascular disease. Contrarily, it decreases in rheumatoidarthritis, ankylosing spondylitis, and inflammatory bowel disease. Theaim of this study was to evaluate whether mean platelet volume waschanged in celiac disease and whether it could be used to monitor agluten-free diet in patients. Materials and Methods: After excludingpatients with severe comorbidities and patients who did not complywith the gluten-free diet, a total of 50 patients with celiac disease(men/women: 9/41) and 50 healthy subjects (men/women: 10/40)were included in the study. The diagnosis of celiac disease was basedon standard serological, endoscopic, and histological criteria. The studyenrolled patients with celiac disease who recovered clinically and serologically 1 year after gluten-free diet. Complete blood count analyseswere performed within 2 h after collection with the use of the Beckmancoulter analyzer. Results: Mean platelet volume levels were not significantly different in the celiac disease group than that of in the controlgroup. In the celiac disease group, the mean platelet volume levels didnot change after 1 year of gluten-free diet compared with the timeof celiac disease diagnosis. On the contrary, a decrease in the platelet count after gluten-free diet was detected. Conclusion: This studydemonstrates that mean platelet volume is not altered in patients withceliac disease, and it also showed that mean platelet volume cannotbe used as a marker for predicting dietary compliance in patients withceliac disease.