Nisan 2017

Karın ağrısı etiyolojisinde ne var? Bir makroamilazemi vakası

What is the etiology of abdominal pain? A case of macroamylasemia

Yazarlar

Furkan Bertuğ ÇETİN 1, Süleyman DOLU 1, Yasin ŞAHİNTÜRK1, Seyit UYAR1, Feyzi BOSTAN 1, Ayhan Hilmi ÇEKİN 2

Kurumlar
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1İç Hastalıkları Kliniği, 2Gastroenteroloji Kliniği, Antalya
Sayfa Numaraları
29-32
Makale Türü
Olgu Sunumları
Anahtar Kelimeler
Makroamilazemi, akut pankreatit, makroenzimler
Keywords
Macroamylasemia, acute pancreatitis, macroenzymes

Özet

Karın ağrısı ile başvuran ve akut pankreatit düşünülen hastalardan öncelikle istenmesi gereken laboratuvar tetkikleri arasında amilaz ve lipazyer alır. Ancak amilaz pankreatit dışında birçok sistemik hastalık nedeniyle, kullanılan ilaçlara bağlı olarak ya da cerrahi ve travma sonrasıyükselebilir. Karın ağrısı ile başvuran amilaz düzeyi yüksek olduğu haldepankreatit olmayan hastalarda makroenzimler akla gelmelidir. Makroamilazemi, makroenzimlerin ilk tanımlanmış olanı ve en sık görülenidir.Bu hastalarda başka bir nedenle oluşabilen karın ağrısı yanlışlıkla pankreatit düşündürebilir ve bu durum tanıda ve tedavide karışıklığa nedenolabilir. Makroamilazeminin erken tespit edilmesi yanlış akut pankreatittanısını, gereksiz tedavileri ve yapılacak olan invaziv işlemleri önler. Buçalışmada 2 aydır epigastrik bölgede olan karın ağrısı, şişkinlik, bulantıve kusma şikayetleri ile presente olan 81 yaşındaki bir makroamilazemivakası sunuldu.

Abstract

Serum amylase and lipase levels should be tested in patients admittedto the hospital with abdominal pain to rule out acute pancreatitis. Serum amylase levels may also increase in many systemic diseases andboth postsurgical and posttraumatic conditions. Elevated serum amylase levels also may be the side effects of certain drugs. Macroamy-lasemia should be considered in patients with elevated amylase levelsbut without any intraabdominal pathologies or drug interactions. Macroamylasemia was the first described and most frequently seen of themacroenzyme types. In these patients, abdominal pain might emergedue to another reason and may incorrectly be referred to as pancreatitis. This situation may cause confusion and lead to both incorrectdiagnosis and subsequent inappropriate treatment. Early detection ofmacroamylasemia not only prevents the misdiagnosis of pancreatitisbut also avoids unnecessary treatment or invasive procedures. In thiscase, we report an 81-year-old macroamylasemia patient who presented with complaints of epigastric pain, blorrhea, nausea, and vomitingfor two months.

Tübitak Ulakbim Crossreff Doi
Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
X
Üye Girişi
Şifremi Unuttum Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Şifremi Gönder
Giriş Yap Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Üye Ol
Şifremi Unuttum Giriş Yap Aktivasyon Linki Gönder
X
Aktivasyon Linki Gönder
Giriş Yap Üye Ol Şifremi Unuttum