Nisan 2013

Amilaz yüksekliği ile prezente olan çölyak hastası: Olgu sunumu

A celiac patient presenting with hyperamylasemia: A case report

Yazarlar
Haşim NAR, Ahmet UYANIKOĞLU, Timuçin AYDOĞAN, Necati YENİCE
Kurumlar
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dalı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Şanlıurfa
Sayfa Numaraları
30-31
Makale Türü
Olgu Sunumları
Anahtar Kelimeler
Amilaz yüksekliği, çölyak hastalığı
Keywords
Amylase elevation, celiac disease

Özet

Çölyak hastalığı (gluten enteropatisi), genetik olarak yatkın bireylerde, glutene karşı immün yanıt sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Amilaz çoğunlukla akut pankreatit ve tükürük bezi inflamasyonunda artar. Çölyak hastalığında amilaz yüksekliği beklenen bir durum de-ğildir. Artmış amilaz düzeyi ile prezente olan ve çölyak teşhisi konulan, diyet sonrası amilaz düzeyleri normale dönen çölyak hastası sunulmuş-tur. Hastada amilaz yüksekliğinin diyetle düzelmesi çölyak hastalığına bağlı olabileceğini düşündürmüştür.

Abstract

Celiac disease, also known as gluten-sensitive enteropathy, is characterized by inflammation of the small intestinal mucosa that results from a genetically based immunologic intolerance to ingested gluten. Amylase often increases in acute pancreatitis and salivary inflammation. Amylase elevation in celiac disease is not to be expected. We report a celiac patient who presented with elevated amylase levels. Because the amylase decreased with a gluten-free diet, we believe celiac disease may have been the cause of the amylase elevation in this patient.

Tübitak Ulakbim Crossreff Doi
Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
X
Üye Girişi
Şifremi Unuttum Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Şifremi Gönder
Giriş Yap Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Üye Ol
Şifremi Unuttum Giriş Yap Aktivasyon Linki Gönder
X
Aktivasyon Linki Gönder
Giriş Yap Üye Ol Şifremi Unuttum