Nisan 2013

Amilaz yüksekligi ile prezente olan çölyak hastasi: Olgu sunumu

A celiac patient presenting with hyperamylasemia: A case report

Yazarlar
Hasim NAR, Ahmet UYANIKOGLU, Timuçin AYDOGAN, Necati YENICE
Kurumlar
Harran Üniversitesi Tip Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dali, Iç Hastaliklari Anabilim Dali, Sanliurfa
Sayfa Numaraları
30-31
Makale Türü
Olgu Sunumlari
Anahtar Kelimeler
Amilaz yüksekligi, çölyak hastaligi
Keywords
Amylase elevation, celiac disease

Özet

Çölyak hastaligi (gluten enteropatisi), genetik olarak yatkin bireylerde, glutene karsi immün yanit sonucu ortaya çikan otoimmün bir hastaliktir. Amilaz çogunlukla akut pankreatit ve tükürük bezi inflamasyonunda artar. Çölyak hastaliginda amilaz yüksekligi beklenen bir durum de-gildir. Artmis amilaz düzeyi ile prezente olan ve çölyak teshisi konulan, diyet sonrasi amilaz düzeyleri normale dönen çölyak hastasi sunulmus-tur. Hastada amilaz yüksekliginin diyetle düzelmesi çölyak hastaligina bagli olabilecegini düsündürmüstür.

Abstract

Celiac disease, also known as gluten-sensitive enteropathy, is characterized by inflammation of the small intestinal mucosa that results from a genetically based immunologic intolerance to ingested gluten. Amylase often increases in acute pancreatitis and salivary inflammation. Amylase elevation in celiac disease is not to be expected. We report a celiac patient who presented with elevated amylase levels. Because the amylase decreased with a gluten-free diet, we believe celiac disease may have been the cause of the amylase elevation in this patient.

Tübitak Ulakbim Crossreff Doi
Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
X
Üye Girişi
Şifremi Unuttum Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Şifremi Gönder
Giriş Yap Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Üye Ol
Şifremi Unuttum Giriş Yap Aktivasyon Linki Gönder
X
Aktivasyon Linki Gönder
Giriş Yap Üye Ol Şifremi Unuttum