Çölyak hastaligi (gluten enteropatisi), genetik olarak yatkin bireylerde, glutene karsi immün yanit sonucu ortaya çikan otoimmün bir hastaliktir. Amilaz çogunlukla akut pankreatit ve tükürük bezi inflamasyonunda artar. Çölyak hastaliginda amilaz yüksekligi beklenen bir durum de-gildir. Artmis amilaz düzeyi ile prezente olan ve çölyak teshisi konulan, diyet sonrasi amilaz düzeyleri normale dönen çölyak hastasi sunulmus-tur. Hastada amilaz yüksekliginin diyetle düzelmesi çölyak hastaligina bagli olabilecegini düsündürmüstür.
Celiac disease, also known as gluten-sensitive enteropathy, is characterized by inflammation of the small intestinal mucosa that results from a genetically based immunologic intolerance to ingested gluten. Amylase often increases in acute pancreatitis and salivary inflammation. Amylase elevation in celiac disease is not to be expected. We report a celiac patient who presented with elevated amylase levels. Because the amylase decreased with a gluten-free diet, we believe celiac disease may have been the cause of the amylase elevation in this patient.