Nisan 2013

Erzurum ve çevresinde eriskin popülasyonunda endoskopik çölyak (gluten) hastaligi sikligi.

The incidence of endoscopic celiac (gluten) disease in the Erzurum area in an adult population

Yazarlar
Ahmet UYANIKOGLU 1 , Muharrem COSKUN 2 , Dogan Nasir BINICI 3 , Yasin ÖZTÜRK 3
Kurumlar
1 Harran Üniversitesi, Tip Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dali, Sanliurfa
2 Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi Gastroenteroloji Klinigi, Istanbul
3 Erzurum Bölge Egitim Hastanesi, Iç Hastaliklari Klinigi, Erzurum
Sayfa Numaraları
13-16
Makale Türü
Özgün Arastirma
Anahtar Kelimeler
Çölyak hastaligi, gluten, insidan
Keywords
Celiac disease, gluten, incidence

Özet

Giris ve Amaç: Çölyak (gluten) hastaligi bugday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahillardaki glutende bulunan gliadinin etkisi ile malabsorsiyona neden olan, otoimmün ve familial özellikleri olan bir hastaliktir. Her yasta ortaya çikabilir (1 yasindan 80 yasina kadar). Genel nüfusta prevalansi Avrupa’da %0,05-0,2, Dünyada 0,5-1%’dir. Bu çalismada Erzurum ve çevresinde eriskin nüfusta endoskopik olarak tesbit edilen, çölyak hastaligi sikliginin arastirilmasi amaçlanmistir. Gereç ve Yöntem: Subat-Haziran 2010 tarihleri arasinda ünitemizde çesitli nedenlerle gastroskopisi yapilan hastalar retrospektif olarak incelenerek, gluten hastaliginin endoskopik sikligi ve gluten saptanan hastalarin demografik özellikleri arastirildi. Bulgular:Gastroskopileri taranan toplam 1950 hastanin 924’ü (%47) erkek, yas ortalamasi 48.27±17.09 yas (dagilim 14-100) idi. Yedi hastada (%0.035) endoskopik olarak gluten saptanmis olup, yas ortalamasi 29.85±11.92 (dagilim 17-49), 5’i kadin (%70), 2’si erkek (%30) idi. Sonuç: Erzurum ve bölgesinde gastroskopi yapilan popülasyonda çölyak hastaligi sikligi yaklasik 280 hastada bir olarak tesbit edilmis olup, bu hastalar siklikla genç yasta ve kadindir.

Abstract

Background and Aims:Celiac disease develops due to the effect of the gliadin fraction of wheat gluten, barley and rye proteins. Glutensensitive enteropathy is an autoimmune and familial illness that develops after malabsorption, which is due to dietary intake of some grain products. It can occur at any age (1–80 years of age). The prevalences have been reported as 0,05-0,2% in the general population in Europe, and 0,5-1% in the world. In this study, the incidence of gluten disease in an adult population in the Erzurum area was investigated with endoscopy. Materials and Methods:Between February-June 2010, the gastroscopy reports were examined retrospectively, and the endoscopic incidence of celiac disease and demographic characteristics of patients were investigated. Results:Gastroscopy was performed in a total of 1950 patients (924 [47%] males, mean age: 48,27±17,09 years [range: 14-100]). Celiac disease was detected in 7 patients (0,35%) by endoscopy (5 females (70%), 2 males (30%); mean age: 29,85±11,92 years, range: 17-49). Conclusions:In the Erzurum region, prevalence of celiac disease has been identified as 1 in about 280 patients, and these patients are often young and female.

Tübitak Ulakbim Crossreff Doi
Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
X
Üye Girişi
Şifremi Unuttum Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Şifremi Gönder
Giriş Yap Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Üye Ol
Şifremi Unuttum Giriş Yap Aktivasyon Linki Gönder
X
Aktivasyon Linki Gönder
Giriş Yap Üye Ol Şifremi Unuttum