Giriş ve Amaç: Bu çalışma yetiskin bireylerin sindirim sistemi problemlerinde kullandiklari besin ve bitkisel ürünleri saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: araştırma örneklemi, Aralık 2017-Mart2018 tarihleri arasında Mersin ilinde bulunan bir devlet hastanesine herhangi bir nedenle basvurmus, ayni hastanede görevli hekimler tarafindan ilaç reçeteleri düzenlenmis ve ilaç reçetelerini temin etmek amacıylabir eczaneye gelmis olan 18-80 yaş arasi 196 yetiskin bireyden olus-maktadır. çalışmada veri toplama araci olarak araştırmaci tarafindanhazirlanan anket formu kullanilmıştır. çalışma verileri SPSS 17.0 paketprogrami ile uygun istatistiksel yöntemler kullanilarak değerlendirilmis-tir. Bulgular: 196 yetiskin bireyin bulundugu bu çalışmada 120 (%61.2)birey sik karsilastigi sindirim sistemi yakinmasi olduğunu bildirmektedir. Bu bireylerin 57’si (%53.8) sindirim sistemi yakinmalarinda besinve bitkisel ürün kullanımi olduğunu bildirmıştır. 63’ü (%70) ise sindirimsistemi yakinmalarinda besin ve bitkisel ürün kullanmadigini bildirmıştır.76 bireyin (%38.8) sik yaşadigi sindirim sistemi yakinmasi bulunmamaktadır. Ancak yakinmasi olmayan bireylerin 49’u (%46.2) sindirim sistemiyakinmalarinda besin ve bitkisel ürün kullanımi olduğunu bildirmıştır.Sonuç: Sindirim sistemi rahatsizliklari için, etraftan duyulan, medyaveya diğer kitle iletişim araçlari üzerinden etkinligi kanitlanmamis, bitkisel ürünler veya bitkiler kullanmak yerine fiziksel aktiviteyi arttirmak,dengeli ve düzenli beslenmek, yeterli su tüketimini saglamak, dogru pi-sirme tekniklerini kullanmak, beslenme aliskanliklarini düzenlemek gibibasit yaşam tarzi degisıklıkleri ile üstesinden gelmek sağlıklı bir yaşamiçin temel olusturacaktir.
Background and Aims: This study was conducted to determine thenutritional and herbal products used by adult individuals for their digestive system problems. Materials and Methods: The study sample consisted of 196 adult patients who were between 18 and 80 years old,admitted to a state hospital in Mersin Province for any reason betweenDecember 2017 and March 2018, prescribed a medication by doctorsin the same hospital, and asked to go to a pharmacy to obtain prescriptions for medication. A questionnaire form prepared by the researcherwas used as a data collection tool, and data were evaluated using appropriate statistical methods via SPSS 17.0. Results: Of the 196 adultsincluded in this study, 120 (61.2%) reported frequent gastrointestinalcomplaints. Of these individuals, 57 (53.8%) presented with digestivesystem complaints due to food and plant products, 63 (70%) statedthat they did not blame food and herbal products for their digestivesystem complaints, and 76 (38.8%) had no gastrointestinal complaints.However, 49 (46.2%) of the uncomfortable individuals mentioned thatthey used food and herbal products that likely caused their digestivesystem complaints. Conclusions: As a result, for digestive system disorders, no proven activity on media or other mass communication mediawas observed. Using plant products or plants, increasing physical activity, eating balanced and regular food, consuming a sufficient amountof water, utilizing correct cooking techniques, and regulating dietaryhabits coming from above with simple lifestyle changes will be the basisfor having a healthy lifestyle