Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, Sağlık çalisanlarinin probiyotik, prebiyotikve sinbiyotikler hakindaki bilgi düzeylerini ve tüketim durumlarini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: çalışmanın örneklemi, 2018 yıliOcak-Mart aylarinda Sağlık çalisani olan ve olmayan, 18 yaş üzeri ve enaz ortaögretim mezunu toplam 260 bireyden (130 Sağlık çalisani grubu,130 kontrol grubu) olusmaktadır. Verilenin toplanmasinda demografiközelliklerin elde edilmesi ve probiyotik, prebiyotik, sinbiyotik hakkindakibilgi düzeyleri ve tüketim durumlarini saptayabilmek için çoktan seçmelive açik uçlu sorulari içeren bir anket formu uygulanmıştır. Bulgular:Katılımcılardan Sağlık çalisani olan ve olmayan bireylerin yaş ortalamaları sırasıyla 34.1±7.70 ve 32.2±10.57 yıl; beden kitle indeksi ortalamalari ise 24.1±3.70 ve 24.1±4.50 kg/m2’dir. Probiyotik besin tüketenbireylerden bagisıklık sistemini güçlendirdigini düsünenlerin %55.9’uSağlık çalisani, %44.1’i ise Sağlık çalisani olmayan bireylerdir (p<0.05).Probiyotik besinleri, egitim ve konferanslardan ögrenenlerin %69.6’sıSağlık çalisani iken %30.4’ü Sağlık çalisani olmayan bireylerdir (p<0.01).Sağlık çalisanlari ve Sağlık çalisani olmayan bireylerin probiyotik ve prebiyotik besin tüketimleri incelendiginde iki grup arasında yogurt, ayran,salgam, tursu, muz, sogan, sarimsak ve kuru baklagil tüketimi arasındaistatiksel açidan önemli farklar bulunmustur (p<0.05). Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklerle ilgili çoktan seçmeli sorularin cevaplarina göre;Sağlık çalisanlarinin bilgi düzeyi ortalamasi 11.9±5.64 iken Sağlık çalisaniolmayan bireylerin bilgi düzeyi ortalamasi 12.6±6.55 puandir (p>0.05).Sonuç: Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler konusunda Sağlık çalisaniolan bireyler, kontrol grubuna göre daha düşük bilgi düzeyine sahiptir
Background and Aims: The aims of this study were to examine knowledge levels of probiotics, prebiotics and synbiotics and determine to consumption of healthcare prosfesional. Material and Method: The study sample was conducted in 260 participants (130 healthcare prosfesional group, 130 control group) graduated at least high school who were living Antep. They were enrolled in the study between January – May 2018. Each participant was interviewed using a structured questionnaire to obtain demographic information about education, occupation, health conditions, marital status. Also information about knowledge and consumption frequency of probiotics, prebiotics and synbiotcs notion of the participants were questioned. Results: The mean age of the healthcare and non-healthcare professionals were 34.1±7.70 and 32.2±10.57 years; the mean body mass index were 24.1±3.70 and 24.1±4.50 kg/m2. This study showed that the %55.9 of healthcare professional and %44.1 of non-healthcare professional said that they effective on immune system (p<0.05). There were statistically significant differences between the two groups in terms of consume yoghurt, ayran, turnip, pickle, banana, onion, garlic and legume. (p<0,05). The mean level of knowledge probiotic, prebiotic and synbiotics of healthcare professional group was 11.9±5.64 while the level of knowledge control group professional was 12.6±6.55. Conclusion: Healthcare professionals had a lower level of knowledge about probiotic, prebiotic, and synbiotics than the control group